De kunst van het genezen met planten van de middeleeuwen tot de renaissance

Het project

Met de steun van het NCGW ging het Erasmushuis in Anderlecht in op de projectoproep Kunst en geschiedenis voor jongeren - gelanceerd door het Fonds Irène Heidebroek-Eliane van Duyse, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Het bekroonde educatieve project is getiteld De geneeskrachtige plantentuin van Karel de Grote tot Erasmus: de kunst van het genezen met planten van de middeleeuwen tot de renaissance.

Tijdens het schooljaar 2012-2013 brachten de leerlingen van twee klassen van het 4de middelbaar van het Athénée Bracops Lambert in Anderlecht en van het Institut Notre Dame de Lourdes in Laken uitgebreide bezoeken aan verscheidene musea die de geschiedenis van de geneeskunde en van de geneesmiddelen in de kijker zetten: het Erasmushuis en zijn tuin van geneeskrachtige planten in Anderlecht, het Museum van geneeskrachtige planten en farmacie van de ULB, de Koninklijke Bibliotheek van België en het Hôpital Notre Dame à la Rose in Lessines.
In het kader van de afgelegde bezoeken verrichtten de leerlingen vervolgens onderzoek naar het gebruik van geneeskrachtige planten in de middeleeuwen en in de renaissance. Ze realiseerden tevens een website en een beknopte gids voor de tuin van het Erasmushuis. Het merendeel van de illustraties is afkomstig uit 16de-eeuwse werken bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België.
Het project ging van start in september 2012 en werd beëindigd in juni 2013.

Foto’s van de bezoeken


Bezoek aan de tuin van het Erasmusmuseum - oktober 2012
JPEG - 122.6 kB
JPEG - 1.3 MB

Bezoek aan het Museum van geneeskrachtige planten en farmacie van de ULB - november 2012

JPEG - 1.5 MB
JPEG - 130.9 kB

Bezoek aan Hôpital Notre Dame à la Rose - januari 2013

JPEG - 107.5 kB
JPEG - 71.4 kB