Beginpagina > Activiteiten > Educatieve > Op ontdekkinsreis door het Museum van de Geneeskunde > Op ontdekkinsreis door het Museum van de Geneeskunde

Op ontdekkinsreis door het Museum van de Geneeskunde

De kunst van het genezen van Hippocrates tot Louis Pasteur

Vele eeuwen lang bleef de anatomie van het menselijk lichaam met geheimen omgeven. De geneeskunde stond heel erg onder de invloed van het religieus geloof; anderzijds voerden geleerden zelf geen dissecties uit (het risico op besmetting was immers zeer groot).

In de oudheid legde Galenus de grondslagen van de menselijke anatomie door grote dieren, varkens en apen te ontleden. Tijdens de renaissance, een periode waarin geleerden op zoek gingen naar de geschriften van de Ouden, zorgde Vesalius voor een omwenteling in de anatomie met zijn ontledingen van het menselijk lichaam en met zijn geschriften (bv. het beroemde Humani Corporis Fabrica’, met uiterst gedetailleerde illustraties).
Om de 500ste verjaardag van de geboorte van Andreas Vesalius in 2014 te vieren, ontwikkelde het NCGW in samenwerking met het Geneeskundemuseum pedagogische workshops rond de geschiedenis van de geneeskunde; daarbij werd de nadruk gelegd op Vesalius en de anatomie.

De workshop duurt ongeveer twee uur en is als volgt opgebouwd:
Het eerste deel van het bezoek is gewijd aan de ontdekking van de grote zaal van het
Geneeskundemuseum in Erasmus. Aan de hand van verschillende ludieke activiteiten herkennen de leerlingen de geneeskundige instrumenten die destijds werden gebruikt alsook de grote figuren in de geschiedenis van de geneeskunde.
Het tweede deel van de workshop is gewijd aan de ontdekking van de anatomie van het menselijk lichaam dankzij didactisch materieel en via enkele experimenten: observatie van bloed in een microscoop, gebruik van een stethoscoop.
Tijdens deze activiteiten ligt de klemtoon op de geschiedenis van de geneeskunde, meer bepaald in de renaissance.

Het project wordt gesubsidieerd door Research in Brussels in het kader van de oproep ‘Later word ik… Einstein of Marie Curie’.
info visites 369574

     COCOF
                      Avec le soutien de la Commission
                           communautaire française