Beginpagina > Activiteiten > Educatieve > ATELIERS ‘De Materie in al haar staten’ > ATELIERS ‘De Materie in al haar staten’

ATELIERS ‘De Materie in al haar staten’

Ontdekking, aan de hand van experimenten, van metalen en gassen doorheen hun geschiedenis
Er werden pedagogische koffers samengesteld in het kader van de actie ‘Later word ik… Einstein of Marie Curie’, gefinancierd door RIB of Research in Brussels (vzw belast met de promotie van het wetenschappelijk onderzoek en de technologische innovatie voor het Brussels Gewest), om deze ateliers te animeren voor de 5de en 6de klassen van het basisonderwijs rond het thema van de scheikunde.
Gewapend met deze pedagogische instrumenten stellen de animatoren van het NCGW de leerlingen in de gelegenheid om, aan de hand van experimenten, op ontdekking te gaan naar metalen en gassen doorheen hun geschiedenis. Deze transversale benadering, die de wetenschap tegelijk op experimentele en historische wijze voorstelt, is absoluut origineel en laat toe de boodschap over te brengen dat de wetenschap een menselijk avontuur is.
De ateliers duren een voormiddag. Het materieel wordt naar de scholen gebracht met behulp van een koffer; er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van voorwerpen van het dagelijks leven. De wetenschappelijke concepten worden benaderd door middel van activiteiten, uitdagingen, rollenspellen, experimenten en knutselen.
- Het thema van de gassen focust op de atmosferische lucht, zuurstof en koolstofgas, alsook op hun rol in essentiële processen zoals de ademhaling, vertrekkende van de ontdekking van gassen door de ‘Belgische’ wetenschapper Van Helmont in de 17de eeuw.
- Het thema van de metalen voert de leerlingen naar de ontdekking van de eerste zeven bekende metalen en hun gebruik door de eeuwen. Verschillende experimenten vestigen de aandacht op hun fysieke en chemische eigenschappen.

Expérience de Lavoisier sur la respiration

Expérience de Lavoisier sur la respiration
Avec le soutien de
et la Région de Bruxelles-Capitale


info visites 369577

     COCOF
                      Avec le soutien de la Commission
                           communautaire française