In het lab van de miniaturist


Slijm, wortels, schildluizen, ijzersulfaat, urine (bij voorkeur die van een man die gedronken heeft) en vislijm … Dat zijn niet de ingrediënten van een toverdrank, maar de materialen die gebruikt worden in middeleeuwse kleurrecepten!

In de ateliers van middeleeuwse miniaturisten waren er geen dozen met aquarelverf of tubes plakkaatverf te vinden. Kleuren werden gemaakt van natuurlijke ingrediënten of ontstonden soms uit chemische reacties.

Niet alleen mannen hielden zich in de middeleeuwen bezig met het maken van kleuren en het verluchten van handschriften: er waren ook heel wat vrouwelijke miniaturisten.

Ga zelf aan de slag
In deze workshop in het KBR museum ontdekt u hoe middeleeuwse kunstenaars en kunstenaressen planten omtoverden in kleuren waarmee ze miniaturen schilderden.

Leer de grondstoffen kennen, bekijk hoe natuurlijke materialen worden getransformeerd tot de allermooiste tinten en test zelf de kwaliteit van de geproduceerde kleuren.

Een miniaturist kan altijd hulp gebruiken, dus houd u klaar om uw handen vuil te maken en grondstoffen fijn te stampen, onder te dompelen of te mengen tot verf.


Praktische info

Wanneer? Dinsdag 21 en donderdag 23 februari van 11.00 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur
Waar? In het atelier aan de uitgang van het museum
Prijs? Inbegrepen in uw ticket voor het KBR museum
Leeftijd? Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar

Info en tickets hier: https://www.kbr.be/nl/agenda/atelier-chns/2021-10-30/info visites 369015

     COCOF
                      Avec le soutien de la Commission
                           communautaire française