Het project

Met de steun van het NCGW heeft het Erasmushuis in Anderlecht gereageerd op een
projectoproep van de Koning Boudewijnstichting, Fonds Irène Heidebroek-Eliane van Duyse, en een project ingediend dat jonge leerlingen inwijdt in de kennis van planten ten tijde van Karel de Grote en Erasmus.
De leerlingen van twee klassen van het 4de jaar secundair onderwijs (Athénée Bracops Lambert in Anderlecht en Institut Notre Dame de Lourdes in Laken) hebben een grondig bezoek gebracht aan verschillende musea in verband met de geschiedenis van de geneeskunde en de farmacopee.

Na afloop van die bezoeken hebben ze onderzoek gevoerd naar het gebruik van geneeskrachtige planten in de middeleeuwen en de renaissance om vervolgens een website te creëren en een kleine gids over die planten samen te stellen, geïllustreerd met afbeeldingen die o.a. afkomstig zijn uit oude werken die de Koninklijke Bibliotheek van België bewaart.
Het NCGW heeft de volgende taken op zich genomen: subsidieaanvraag, rondleidingen
organiseren, de website creëren, wetenschappelijke en historische expertise en verbeteren van de teksten, wetenschappelijke workshops inzake farmacie en chemie van eertijds met de leerlingen in het schoolkader, bezoek aan de afdeling Oude en kostbare drukwerken van de KBR, lay-out en correctie van de gids over de planten).

Het gerealiseerde project leidde tot het creëren van een website over geneeskrachtige planten (http://astrolabium.be/erasme) en tot de publicatie (3.000 exemplaren in het Frans en het Nederlands) van een kleine gids over geneeskrachtige planten die wordt aangeboden aan alle jonge bezoekers (8 tot 13 jaar) van het Erasmushuis in Anderlecht.

PDF - 1.8 MB
Ontdek de tuin der ziekten met Erasmus deze gids behoort toe aan : beknopte gids van geneeskrachtige planten
Gids

Het project werd gesubsidieerd door het Fonds Irène Heidebroek-Eliane van Duyse en werd voltooid in november 2013.

Het website is beschikbaar hier: http://www.astrolabium.be/erasme


titre documents joints

Découvre le jardin des maladies avec Erasme

7 februari 2014
info document : PDF
1.8 MB


info visites 224843

     COCOF
                      Avec le soutien de la Commission
                           communautaire française