de Wetenschap begrijpen dankzij Kunst en Geschiedenis

Portret van Gérard Mercator en van Josse Hondius

Portret van Gerard Mercator en Josse Hondius

Henri Goltzius, S.II 5916
© KBR

Portfolio

  • Portret van Gerard Mercator en Josse Hondius
Globe terrestre Globe terrestre Sphère céleste Globe terrestre Équerre Sphère armillaire Arbalestrille Arbalestrille Compas à pointe sèche
L'artiste :

Hendrik Goltzius (1558-1617) was een Nederlandse tekenaar en graveerder. In 1613 maakt hij een portret van Gérard Mercator en van Josse Hondius.

Quand? 

Het werk dateert uit de XVI e eeuw, de tijd van de grote aardrijkskundige ontdekkingen.

Gerardus Mercator (1512-1594) en Jodocus Hondius (1563-1612) staan zij aan zij afgebeeld, ongetwijfeld omdat Josse Hondius het werk van Mercator heeft voortgezet.

In 1604 worden alle werken van Mercator, overleden in 1594, nagelaten aan zijn nakomelingen en zij worden gekocht door Josse Hondius (1563-1612), een gekend Vlaams cartograaf die in Amsterdam woont. Hij voltooide de Atlas van Mercator en gaf vanaf 1606 verschillende edities uit. Uit respect liet hij de naam van de originele auteur staan. Deze Atlassen die enorm veel succes kenden dragen de naam “Mercator/Hondius”.

Alle werken van die twee mensen waren een goede zaak, voornamelijk voor de grote zeevaarders uit die tijd.

L'œuvre :

Op de afbeelding staan de portretten van Gérard Mercator en van Josse Hondius, en ook tal van wetenschappelijke instrumenten die in die tijd werden gebruikt zoals een armillairsfeer, een aardbol, een kruisboog, een kompas en een hemelbol.
De Latijnse tekst onderaan de pagina herhaalt de belangrijkste data uit het leven van de twee geleerden.

Verbonden instrumenten :
Références :